Čuveni plavi sir Bergader sirevi od sada i na vašim stolovima!

Bergader je sinonim za ukusan sir i vrhunski kvalitet više od 115 godina!
Porodična tradicija od 1902. godine.
Basil Vajksler je položio kamen temeljac za privatnu mljekaru za proizvodnju sira Bergader. Od tada Bergader proizvodi specijalitete od sira kao što su Bavaria blu, Bonifaz, Bergader Edelpilz sir od najboljeg bavarskog mlijeka.Bergader Edelpilz sir se proizvodi od svježeg mlijeka iz alpskog regiona u Bavarskoj .Od 1927. recept je i dalje isti. Čuven po svom vrhunskom kvalitetu daleko izvan granica Evrope, ovaj klasik obožavaju poznavaoci sira širom svijeta.
Prvoklasni specijaliteti od sira proizvode se sa strašću i pažnjom na detalje .Za izgradnju temelja za kompaniju Bergader danas , potrebno je hrabrost i duh pravog pionira. Dvadesetjednogodišnji Basil Vajksler je imao i jedno i drugo i 1902. godine osnovao je kompaniju koja već četiri generacije proizvodi najbolje sireve: Bergader.
Sa samo 21 godinu, Basil Veikler je radio kao nezavisni proizvođač sira – pet godina kasnije, kompanija je počela da se širi. Poslije Prvog svjetskog rata, jedan uspijeh je slijedio drugi, što je kulminiralo razvojem bavarskog planinskog rokfora, jedinstvene kreacije sira u to vrijeme.Danas sir nosi ime Bergader Edelpilz i veoma je omiljen širom svijeta.


Inspirisan popularnim francuskim rokforom, Basil Vajksler je razvio sopstvenu verziju koristeći kravlje mleko. Mukotrpan i dugotrajan razvojni proces je konačno postigao uspijeh i dobio je državnu nagradu Bavarske – na veliko nezadovoljstvo Francuza, koji su tužili Bazila Vajkslera zbog korišćenja imena Rokuefort. Nekoliko pravnih bitaka kasnije, Basil Veikler je izgubio sudski spor – ali je dobio nešto mnogo značajnije: publicitet.
Brend Bergader nova kreacija sira zaslužila je posebnu pažnju – inspirisan planinom Vatzmann, Basil Veikler osmislio je prepoznatljivo ime i dizajn. Vodene žile koje su tekle kroz planinski lanac podsjetile su ga na vene buđi u njegovom siru i to mu je dalo novo ime brenda.
Fuzija “Berg” (planina) i “Ader” (vena) postala je Bergader.


Kvalitet je najvažniji ,a za najbolji sir je potrebno najbolje mlijeko. Basil Vajksler je to znao i rano je počeo da plaća svojim dobavljačima mlijeka prema sadržaju masti u mlijeku. Ako je kvalitet mlijeka 1930-ih bio prilično nizak, to se dramatično promijenilo u kasnijim decenijama. Tehnički razvoj je doveo do preciznijih laboratorijskih rezultata – osnove za osiguranje kvaliteta mlijeka. Visoki Bergaderovi standardi su potvrđeni brojnim nagradama: Prve nagrade, zlatne medalje i sertifikati svjedoče o vrhunskom kvalitetu Bergaderovih specijalnih sireva.

Još uvijek se pravi po originalnom receptu osnivača iz 1927!