Prirodna mineralna voda Sarajevski kiseljak izvire iz dubine od 150 do 300 metara, obogaćujući se mineralima u svom prirodnom protjecanju kroz staro eruptivno stijenje. Tako prirodna i kristalno čista, s prirodno izbalansiranim odnosom minerala, puni se najsavremenijim tehnologijama bez spoljašnjih uticaja.Početak organizovanog punjenja Sarajevskog kiseljaka u boce veže se za 1891. godinu.

Prvu stručnu analizu mineralne vode u Kiseljaku izvršio je 1886. godine prof. E.Ludwig, dvorski savjetnik iz Beča, koji je pozvan od strane bosanske vlade kako bi proučio mineralne vode u Bosni. Po njegovoj analizi “ova voda spada u one kiseljake koji u sebi imaju najviše CO2, Glauberove soli i znatne množine željeza; s obzirom na sastav ovo je specijalitet među evropskim mineralnim vodama”.

Po svom sastavu Sarajevski kiseljak je natrij-kalcij-magnezij-hidrogenkarbonatna–sulfatna mineralna voda, i kao takva spada u najbolje prirodne mineralne vode u svijetu. Upravo zbog takvog sastava i ljekovitih svojstava blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje, pomažući u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.Sa tradicijom dugom više od 120 godina u proizvodnji mineralne vode, Sarajevski kiseljak d.d. danas je dio Agrokor koncerna jedne od najvećih i najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Promišljena ulaganja u modernizaciju, razvoj i nove tehnologije osigurali su da Sarajevski kiseljak postane najveća i najmodernija punionica mineralne vode.

Proizvodni program Sarajevskog kiseljaka obuhvata gaziranu prirodnu mineralnu vodu Sarajevski kiseljak, osvježavajuće gazirane napitke pod robnom markom SKY, Selection i SKI kao i aromatizovanu mineralnu vodu Sarajevski kiseljak Sensation.

Web stranica: www.sarajevski-kiseljak.com